Ingrijire terarii

30/06/2016 By Wonderful Terrarium 0

Ce sunt terariile cu plantele suculente?

Cea mai frumoasa modalitate prin care va puteti insufleti locuinta este decorarea ei cu flori. Astfel, pentru a ne aranja caminul sau biroul incat sa ne putem bucura ochii cu o gradina in miniatura, recurgem la terarii.

Prin definitie, TERARIUL (Terrarium) (lat. terra, pamant) este o gradina aflata sub sticla, un fel de acvariu umed sau uscat in care se afla pamant cu plante ornamentale (…). Acesta creeaza un microclimat asemator climei de unde provine planta, comportandu-se ca un ecosistem. Ele dateaza din perioada victoriana si se pare ca incep sa castige din ce in ce mai mult teren in zilele noastre. Terariile sunt, practic, minigradini amenajate cu gust, creand diferite peisaje din natura, functie de propriile preferinte si de plantele si accesoriile folosite.

Fotosinteza se realizeaza cu usurinta in terarii pentru ca bolurile au pereti din sticla transparenta. In mod normal, un terariu obisnuit trebuie asezat in apropierea geamului, pentru ca plantele sa-si poata absoarbi necesarul de lumina; dar, in cazul terariilor noastre, acest lucru nu mai este neaparat necesar, deoarece am adaugat bolurilor de sticla un sistem de iluminare pe baza de LED, necesar existentei plantelor, dar care confera totodata intregului terariu o imagine minunata, de basm, extrem de relaxanta.

Plantele suculente se pot definii ca fiind plante cu frunze si tulpini carnoase care retin apa in tesuturile lor. Acestea poseda un tesut suculent, viu, care serveste si garanteaza o depozitare temporara a apei, utilizabila, ceea ce face ca planta sa traiasca idependent de alimentarea externa.

Suculentele sunt in numar foarte mare, mii de specii si au forme, culori si demnsiuni diferite. Singurul lucru pe care il au in comun este structura deosebita de a se adapta cu usurinta mediilor secetoase, cu ajutorul tesuturilor, putand fi considerate pe buna dreptate “plantele istete“. Ele rezista in zone aride, uscate ale globului, cu putine precipitatii si multa caldura, din Australia in Nordul Americii de Nord si astfel functioneaza ca niste rezervoare, inmagazinand apa in tulpina si frunze, pentru a o elibera in timp functie de nevoile de dezvoltare. La noi in tara nu exista multe plante suculente din nefericire; dar varietatile lor exotice sunt foarte interesante. Acestea includ insa cateva dintre cele mai comune plante existente precum aloe sau agavele, iar mai cunoscuti la noi ar fi cactusii, care sunt un grup distinct tot de plante suculente.

Ingrijirea plantelor suculente

TEMPERATURA: caldura medie din primavara pana in toamna; iarna la racoare. plantele suculente sunt foarte tolerante la frig, fiind adaptate la temperaturile din desert de peste noapte, unde oscilatia de temperature este foarte mare intre noapte si zi. In mod normal ele vor intre 25-30 grade C, ziua si 10-15 grade C, noaptea.

LUMINA: lumina multa, puternica, stralucitoare. Ideal: minim 6-8 ore/zi in perioada de crestere, putandu-se folosi lumina cu LED proprie, incorporata in terariu, sau necesita amplasare pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, insa ferita de soarele direct de la amiaza zilei. Trebuie sa fim atenti la frunze, pentru a vedea daca sunt expuse corect, mai exact, daca au mici arsuri pe frunze sau tulpina inseamna ca sunt lasate prea mult in lumina solara, iar atunci cand nu vor primi destula lumina plantele se vor intinde dupa aceasta si vor creste in tulpina cu un spatiu mare intre frunze. Foarte important insa: suculentele nu trebuie sa fie asezate in soare direct, pentru ca razele soarelui vor arde frunzele plantelor, fiind acoperite cu sticla si creandu-se un effect de sera. Soarele de dimineata si cel de apus face foarte bine. In timpul iernii tolereaza bine si o lumina mai putin puternica.

APA: se uda rar, cu moderatie, odata la 2-3 saptamani, functie de locul de asezare. In perioadele calduroase de vara acestea pot avea nevoie de apa mai des, uneori chiar undeva la 1 saptamana. Toamna si Iarna, plantele vor intra intr-o stare de latenta si pot fi udate mai rar, la 1-1,5 luni. Este necesara o frecventa mai mare de udare in perioada de crestere (vara sau primavara). O planta care nu va primi destula apa inceteaza sa creasca si incepe sa piarda frunzele, sau alteori poate dezvolta pete galbene sau maro pe frunze, acestea se pot usca sau devin transparente.

Frecventa de udare depinde foarte mult si de locul de amplasare al terariului: daca aranjamentul este amplasat langa o fereastra cu putin soare, pamantul se va usca mai repede; intr-un loc cu semi-umbra, udarea poate fi mai rara, undeva spre 20 zile. Udarea terariilor cu plante suculente se face in una din urmatoarele doua variante: prin udare controlata sau prin pulverizare (noi recomandam udarea controlata, cu putina cantitate de apa aplicata la baza plantei, cat mai aproape de fiecare radacina in parte). Este extrem de important ca pamantul sa se usuce intre udari. Se uda temeinic, apoi se lasa sa se scurga foarte bine apa.

Totusi, nu trebuie sa le punem prea multa apa. Este absolut necesar pentru buna dezvoltare a plantelor sa fie udate putin si bine. Excesul de apa poate dauna mai mult plantelor suculente decat lipsa sa. Excesul de apa duce la moartea plantelor, iar acest aspect nu se observa imediat, iar planta poate arata bine si sanatoasa, desi radacinile putrezesc treptat. De obicei plantele udate in exces sunt moi si decolorate, pot fi galbene sau albe, in esenta au o decolorare vizibila. Atunci e momentul sa ne oprim din udat pentru o perioada. Udarea in exces poate fi si cauza aparitiei unor frunze care s-au dezvoltat mult mai rapid sau a unora noi, aparute spontan.

Se reuda doar cand pamantul s-a uscat foarte bine (nu cand e aproape uscat). Putem observa prin peretii vasului daca pamantul este umed si are sau nu nevoie sa fie udat, sau, cel mai bine putem testa cu degetul sau cu un creion infipt in pamant: daca pamantul este uscat, trebuie sa udam din abundenta, pana ajunge apa la baza bolului de sticla. Suculentele au nevoie de un drenaj bun, de aceea trebuie sa avem grija sa nu ramana multa apa pe fundul vasului in urma udarilor aplicate. Recomandam sa se noteze zilele de udare, cel putin in prima perioada de acomodare cu plantele.

PAMANTUL: se foloseste pamant special plantelor suculente si cactusilor, avand un PH ridicat si care permite oxigenarea si scurgerea rapida a apei. Acesta influenteaza modul de udare si trebuie sa permita o drenare foarte buna a apei. Plantelor nu trebuie sa li se aplice substante fertilizatoare, pentru ca plantele nu trebuie sa creasca mai mult decat este nevoie.

UMIDITATEA AERULUI: in mod normal plantele suculente prefera sa aibe un aer destul de uscat, desi in perioada de crestere daca sunt stropite pe frunze odata cu udatul radacinilor, ele s-ar putea sa creasca mai bine. Terariul propriuzis are functia unui ecosistem si asigura umiditatea necesara plantelor. Este recomanda ca terariul sa fie asezat in bataia curentilor de aer din apartament, astfel incat sa se poate aerisii cat mai bine. Daca apare un condens usor pe bolul de sticla la interior, acesta trebuie sa dispara intr-un timp rezonabil pentru ca plantele sa nu se strice, asa ca terariul trebuie asezat pe linia curentilor din casa pentrun a ajuta la eliminarea acestuia. Totusi, umezeala este necesara terariilor, de aceea trebuie monitorizat in primele zile ca nu cumva sa fie prea uscat, caz in care este recomandata udarea acestuia.

Particularitati ale terariilor cu plante suculente

– rezista perioade de 2-3-4 saptamani fara apa,

– se ingrijesc foarte usor si nu au daunatori,

– suporta sa fie neglijate perioade lungi de timp,

– rezista la temperature ridicate, dar si la diferente mari de temperatura

– pe termen lung insa si plantele suculente din terariu necesita ingrijire la fel ca celelalte plante: trebuie indepartate capetele ofilite, frunzele uscate si ramurile inainte sa inceapa procesul de putrefactive. In cazul in care planta este bolnava, aceasta trebuie eliminata deoarece poate infecta si alte plante,

– plantele suculente sunt interesante pentru ca sunt putine alte plante similare lor si sunt aproape indestructibile (nu trebuie sa plantam in terariu plante adunate din natura, deoarece acestea nu se vor putea acomoda),

– fiecare terariu are povestea sa, putandu-se creea tot felul de peisaje in interior

– terariile sunt minunate atat prin aspectul lor cat si prin modul de supravietuire, putand fi considerate proiecte foarte educativ in acelasi timp, deoarece ilustreaza foarte clar felul in care functioneaza un ecosistem. Un terariu este un ecosistem in sine, asemenea planetei noastre, dar la o scara mult mai mica. In interiorul bolului de sticla au loc multe procese de tipul: fotosintezei, respiratiei si ciclul apei in natura,

– intr-un terariu este mentinut un mediu foarte umed, de aceea prezenta terariilor in casele noastre este un mod original de a rezolva problema aerului uscat din casa,

– in plus, un terariu este un obiect de decor de mare impact si poate fi cadoul perfect pentru orice ocazie. Plantele suculente ofera unicitate unui spatiu in interior, intotdeauna simplitatea naturii decoreaza cel mai frumos.