Ingrijire terarii

30/06/2016 By Wonderful Terrarium 0

Ce sunt terariile cu plantele suculente?

Cea mai frumoasa modalitate prin care va puteti insufleti locuinta este decorarea ei cu flori. Astfel, pentru a ne aranja caminul sau biroul incat sa ne putem bucura ochii cu o gradina in miniatura, recurgem la terarii.

Prin definitie, TERARIUL (Terrarium) (lat. terra, pamant) este o gradina aflata sub sticla, un fel de acvariu umed sau uscat in care se afla pamant cu plante ornamentale (…). Acesta creeaza un microclimat asemator climei de unde provine planta, comportandu-se ca un ecosistem. Ele dateaza din perioada victoriana si se pare ca incep sa castige din ce in ce mai mult teren in zilele noastre. Terariile sunt, practic, minigradini amenajate cu gust, creand diferite peisaje din natura, functie de propriile preferinte si de plantele si accesoriile folosite.

Fotosinteza se realizeaza cu usurinta in terarii pentru ca bolurile au pereti din sticla transparenta. In mod normal, un terariu obisnuit trebuie asezat in apropierea geamului, pentru ca plantele sa-si poata absoarbi necesarul de lumina; dar, in cazul terariilor noastre, acest lucru nu mai este neaparat necesar, deoarece am adaugat bolurilor de sticla un sistem de iluminare pe baza de LED, necesar existentei plantelor, dar care confera totodata intregului terariu o imagine minunata, de basm, extrem de relaxanta.

Plantele suculente se pot definii ca fiind plante cu frunze si tulpini carnoase care retin apa in tesuturile lor. Acestea poseda un tesut suculent, viu, care serveste si garanteaza o depozitare temporara a apei, utilizabila, ceea ce face ca planta sa traiasca idependent de alimentarea externa.

Suculentele sunt in numar foarte mare, mii de specii si au forme, culori si demnsiuni diferite. Singurul lucru pe care il au in comun este structura deosebita de a se adapta cu usurinta mediilor secetoase, cu ajutorul tesuturilor, putand fi considerate pe buna dreptate “plantele istete“. Ele rezista in zone aride, uscate ale globului, cu putine precipitatii si multa caldura, din Australia in Nordul Americii de Nord si astfel functioneaza ca niste rezervoare, inmagazinand apa in tulpina si frunze, pentru a o elibera in timp functie de nevoile de dezvoltare. La noi in tara nu exista multe plante suculente din nefericire; dar varietatile lor exotice sunt foarte interesante. Acestea includ insa cateva dintre cele mai comune plante existente precum aloe sau agavele, iar mai cunoscuti la noi ar fi cactusii, care sunt un grup distinct tot de plante suculente.

Ingrijirea plantelor suculente

Principalii factori in ingrijirea plantelor suculente sunt apa si lumina, iar pe plan secund temperatura, pamantul si umiditatea.

APA: Suculente pe care le utilizam in realizarea produselor Kdeco sunt de dimensiuni mici si medii si trebuiesc udate la baza plantei, cu aproximativ 15-25 ml apa / fiecare planta in parte, odata la 7-10 zile (primavara si vara), respectiv odata la 14-15 zile (toamna si iarna). In timpul iernii plantele intra in perioada de repaus (stare de latenta) si se pot uda chiar mai rar, numai odata pe luna, cate putin. Este de preferat udatul mai rar sau cu mai putina apa decat cel mai des sau cu mai multa apa, iar pamantul trebuie lasat sa se usuce la suprafata inainte de o noua udare, nu trebuie sa fie mereu umed.

Deasemenea, suculentele cu frunzele mai groase inmagazineaza mai multa apa decat cele cu frunzele mai subtiri, din acest considerent cele cu frunze groase trebuie udate putin mai rar si cu putin mai multa apa decat cele cu frunzele mai subtiri (care au nevoie de o cantitate mai mica de apa si sa fie udate putin mai des).

Excesul de apa poate dauna mai mult plantelor suculente decat lipsa apei. Udatul trebuie se va faca pe cat posibil la baza plantei, cat mai aproape de fiecare radacina in parte, pentru a evita udarea frunzelor, deoarece apa poate sa ramana pe acestea si sa determine aparitia putregaiului.

Marea parte a speciilor de plante suculente provin din zone secetoase, cu putina umiditate si sunt rezistente la seceta, astfel incat acestea vor fi fericite si vor avea o crestere sanatoasa dacă evitam sa le udam in exces, rezistand fara apa mult timp.

Daca insa sunt udate in exces, plantele se decoloreaza, devin galbene sau albe, sunt moi si apoase si se inchid la culoare. Udarea in exces poate fi si cauza aparitiei unor frunze care s-au dezvoltat mult mai rapid sau a unora noi, aparute spontan. Udarea in exces poate fi si cauza aparitiei unor frunze care s-au dezvoltat mult mai rapid sau a unora noi, aparute spontan. Plantele udate in exces cu greu mai pot fi salvate si pentru asta trebuie sa verificam radacinile, iar in cazul in care acestea sunt putrezite si maronii, trebuie taiate, iar tulpina plantata intr-un pamant uscat.

In schimb, daca o planta nu a fost suficient udata si are nevoie de apa, frunzele se strang, devin zbarcite si se subtiaza in grosime sau se chiar cad, iar uneori acestea pot dezvolta pete galbene sau maronii.

Pentru a verifica daca suculentele au sau nu nevoie de apa trebuie sa verificam solul daca este uscat foarte bine (nu cand e aproape uscat), pentru a evita udarea lor in exces si a favoriza cresterea sanatoasa a radacinilor acestora.
Putem observa prin peretii vasului de sticla daca pamantul este umed si are sau nu nevoie sa fie udat, sau, cel mai bine, putem testa cu degetul sau cu un bat/creion infipt in pamant. Daca solul este uscat batul va intra usor si nu vor ramane urme de pamant pe el, daca insa solul este inca umed, atunci batul va intra mai greu si va ramane pamant pe el cand il scoatem.

Frecventa de udare depinde foarte mult si de locul de amplasare al terariului: daca aranjamentul este amplasat langa o fereastra cu putin soare, pamantul se va usca mai repede; intr-un loc cu semi-umbra, udarea poate fi mai rara. Recomandam sa se noteze zilele de udare, cel putin in prima perioada de acomodare cu plantele.

LUMINA: lumina multa, puternica, stralucitoare. Ideal: minim 3-4 ore/zi, putandu-se folosi lumina cu LED proprie, incorporata in terariu, sau lumina mediului ambiental sau lumina naturala (ideal ar fi amplasarea pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, insa ferite de soarele direct de la amiaza zilei). Amplasarea trebuie facuta intr-o zona luminoasa. Plantele suculente prefera locurile putin ventilate pentru a evita apartia ciupercilor si a mucegaiului.

Trebuie sa fim atenti la frunze, pentru a vedea daca sunt expuse corect, mai exact, daca au mici arsuri pe frunze sau tulpina inseamna ca sunt lasate prea mult in lumina solara, iar atunci cand nu vor primi destula lumina plantele se vor intinde dupa aceasta si vor creste in tulpina cu un spatiu mare intre frunze. Foarte important insa: suculentele nu trebuie sa fie asezate in soare direct, pentru ca razele soarelui vor arde frunzele plantelor, fiind acoperite cu sticla si creandu-se un efect de sera (fiind amplasate in bolurile de sticla, practic intreg ansamblul functioneaza ca un mini-ecosistem natural). Soarele de dimineata si cel de apus fac foarte bine. In timpul iernii tolereaza bine si o lumina mai putin puternica.

TEMPERATURA: caldura medie din primavara pana in toamna; iarna la racoare. plantele suculente sunt foarte tolerante la frig, fiind adaptate la temperaturile din desert de peste noapte, unde oscilatia de temperature este foarte mare intre noapte si zi. In mod normal ele vor intre 25-30 grade C, ziua si 10-15 grade C, noaptea.

PAMANTUL: se foloseste pamant special plantelor suculente si cactusilor, avand un PH ridicat si care permite oxigenarea si scurgerea rapida a apei. Acesta influenteaza modul de udare si trebuie sa permita o drenare foarte buna a apei. Plantelor nu trebuie sa li se aplice substante fertilizatoare, pentru ca plantele nu trebuie sa creasca mai mult decat este nevoie.

UMIDITATEA AERULUI: in mod normal plantele suculente prefera sa aibe un aer destul de uscat. Terariul propriuzis are functia unui mini-ecosistem si asigura umiditatea necesara plantelor. Este recomanda ca terariile cu plante suculente sa fie asezate in bataia curentilor de aer din apartament, astfel incat sa se poate aerisii cat mai bine. Daca apare un condens usor pe bolul de sticla la interior, acesta trebuie sa dispara intr-un timp rezonabil pentru ca plantele sa nu se strice, asa ca terariul este ideal sa fie asezat pe linia curentilor din casa, pentru a ajuta la eliminarea acestuia. Totusi, umezeala este necesara terariilor, de aceea trebuie monitorizat in primele zile ca nu cumva sa fie prea uscat, caz in care este recomandata udarea acestuia.

Particularitati ale terariilor cu plante suculente

– rezista perioade de 2-3-4 saptamani fara apa,

– se ingrijesc foarte usor si nu au daunatori,

– suporta sa fie neglijate perioade lungi de timp,

– rezista la temperature ridicate, dar si la diferente mari de temperatura

– pe termen lung insa si plantele suculente din terariu necesita ingrijire la fel ca celelalte plante: trebuie indepartate capetele ofilite, frunzele uscate si ramurile inainte sa inceapa procesul de putrefactive. In cazul in care planta este bolnava, aceasta trebuie eliminata deoarece poate infecta si alte plante,

– plantele suculente sunt interesante pentru ca sunt putine alte plante similare lor si sunt aproape indestructibile (nu trebuie sa plantam in terariu plante adunate din natura, deoarece acestea nu se vor putea acomoda),

– fiecare terariu are povestea sa, putandu-se creea tot felul de peisaje in interior

– terariile sunt minunate atat prin aspectul lor cat si prin modul de supravietuire, putand fi considerate proiecte foarte educativ in acelasi timp, deoarece ilustreaza foarte clar felul in care functioneaza un ecosistem. Un terariu este un ecosistem in sine, asemenea planetei noastre, dar la o scara mult mai mica. In interiorul bolului de sticla au loc multe procese de tipul: fotosintezei, respiratiei si ciclul apei in natura,

– intr-un terariu este mentinut un mediu foarte umed, de aceea prezenta terariilor in casele noastre este un mod original de a rezolva problema aerului uscat din casa,

– in plus, un terariu este un obiect de decor de mare impact si poate fi cadoul perfect pentru orice ocazie. Plantele suculente ofera unicitate unui spatiu in interior, intotdeauna simplitatea naturii decoreaza cel mai frumos.